Klassiekerplaat voor bouwjaar 1973 en ouder
Een mooie klassieke donkerblauwe kentekenplaat mag natuurlijk niet op je oldtimer ontbreken. Vaak wordt dit vergeten of heeft men het geld er niet voor over. Het maakt je auto echter wel helemaal af!

Eén van de eerste zaken die de FEHAC lang geleden voor elkaar kreeg waren aparte klassieker kentekenseries voor geïmporteerde klassiekers. Die kregen in 1988 een blauwe plaat met twee letters en vier cijfers. Met de RDW werd afgesproken dat een import klassieker (eerst alleen op verzoek) toch een blauwe kentekenplaat kon krijgen als de datum eerste toelating maar 1972 of eerder was.

Eerste Serie
Voor personenauto’s begon de eerste serie met de letters DE vooraan, bedrijfswagens kregen BE en de motorfietsen-serie begon met ZM. Later werd voor de voertuigen uit 1973 t/m 1977 nog een aparte serie met de letters YB in het midden ingevoerd. Eerst alleen voor personenauto’s, maar later ook voor de bedrijfswagens en de motorfietsen uit die jaren.

Succes vooral bij de personenauto’s
De uitgifte van deze kentekens is een groot succes geworden. Dik 30 jaar verder zijn er elf series van steeds 9.999 stuks klassieke personenauto’s bijgekomen. Die series begonnen altijd met de letters D of A en als laatste DZ. De bijna 110.000 klassiekers die er in 32 jaar zijn geregistreerd zijn er nu natuurlijk allang niet meer. Nederland is behalve een klassiekerimport land, ook een uitvoerland van mobiel erfgoed. Ook verliezen we helaas oldtimers aan sloop, brand, diefstal en ongevallen.

In vijf jaar een serie klassieker kentekens vol
De DZ-serie die nu vol is heeft er vijf jaar over gedaan om vol te raken. Ook de AR- en de AM-series daarvoor liepen steeds vijf jaar. Dat betekent dat er elke week rond de 40 klassieke personenauto’s van vóór 1973 op kenteken gezet worden. Dat tempo neemt wel af. Hoe ouder de oldtimer, hoe zeldzamer, hoe minder import en ook hoe minder vaak er mee wordt gereden.

Nieuwe serie
Op 30 juli 2020 is door de RDW het eerste kenteken PM-00-01 afgegeven. Nu dus de PM en dat is weer eens iets anders dan een beginletter D of A.

Bij Velthuis bestel je mooie donkerblauwe kentekenplaten met de geperste letters/cijfers in V-vorm. Velthuis stanst, voor zover ik weet als enige in Nederland, nog de Nederlandse leeuw en eigen keurmerk in de platen

bron: Fehac