Woensdag met mijn Benz naar de RDW in Heerenveen geweest voor het omkeuren naar diesel en een APK-keuring. Ik had alles nog even nagelopen aan de hand van de RDW-site. Hier staan de laatste aanpassingen van de APK-keuring voor personenauto's

Verder moet je uiteraard je complete kentekenbewijs meenemen en de auto verzekeren. Ik had een afspraak om 8.00 uur en afgaande op eerdere bezoeken aan het RDW verwachtte ik een aantal wachtenden. Maar er was niemand voor me! Gevolgen van de recessie of worden we voorzichtig met het importeren van oldtimers?

Eerst werd het chassis- en motornummer gecontroleerd en werd de motorruimte geinspecteerd. Mijn motor komt uit een sloper waarvan het kenteken door de oude eigenaar is opgestuurd. Anders zou ik het moeten overschrijven en vervolgens opsturen. Toch is het handig dit kenteken te kopiëren voor het omkeuren. Met deze gegevens verloopt de keuring vlotter omdat de keurmeester niet hoeft te zoeken naar een typegoedkeuring.

Vervolgens mocht ik samen met de keurmeester de verlichting, ruitenwissers, sproeier en de claxon controleren. Na nog wat controles als km-stand etc. dook hij onder de Benz. De man was aangenaam verrast toen hij de onderkant van de wagen zag. "Zo, dit is bijna nog mooier dan de bovenkant" waren zijn woorden. Het zijn natuurlijk techneuten en dan is het mooi om te zien dat de onderkant mooi is afgewerkt, maar ook dat alle onderdelen zijn gerestaureerd of vervangen.

De speling op de fuseekogels werd gecheckt, de wielen werden even rondgedraaid, de remproef volgde voor voor- en achterremmen en de stand van de koplampen werd gemeten, Als laatste werd de Benz gewogen en mocht ik van de keurmeester naar het kantoor voor een "donatie". Totale kosten APK en omkeuren € 117,13. Het gewijzigde kenteken zou binnen vijf dagen worden opgestuurd.

Om 8.30 uur reed ik met de goedgekeurde Benz vrolijk naar huis. Ik moet bekennen dat er toch wat spanning van mijn schouders afgleed. Ik heb mijn overleden broer Wiep nog even bedankt, hij was toch degene die mij de liefde voor de Strichacht heeft bijgebracht.